Consilium: Ett av börsens mest underskattade bolag enligt Veckans Affärer
2009-09-04

"Consilium stack ut på börsdag

Hela 17 små- och medelstora bolag presenterade sig igår på en kapitalmarknadsdag i Stockholm. Det var som vanligt ett fyrverkeri av strategier, nya tekniker, affärsidéer, siffror och förstås en och annan floskel. Som moderator under dagen lyssnade jag uppmärksammat på det mesta som sades och så här en dag efter är det alltid ett bra tillfälle att kolla i minnet vilka bolag som gjorde mest och bäst intryck.

Självklart var det en blandning mellan intressanta och mindre spännande bolag. Helt klart ska jag försöka att grotta mig in mer ibland annat Glycorex, LinkMed och Hansa Medical så snart det går. För att nämna några exempel på spännande bolag sär börsvärdet känns attraktivt. Men jag väljer ändå att skriva några rader om ett av de mer mognare bolag som var på plats igår, nämligen Consilium, som jag tycker tillhör ett av börsens mest underskattade bolag. Som ofta gjorde vd:n Ove Hansson ett bra men sansat intryck och hans optimism för framtiden känns trovärdig.
Bolaget utvecklar och säljer bland annat brandskydd och navigationsutrustning till i huvudsak varvs, olje och gasindustrin. Bolaget har växt stabilt med runt 25 procent de senaste åren och ökat vinsten ännu snabbare. I år kommer tillväxten landa runt nollstrecket samtidigt som rörelsemarginalen spås landa på runt 5,5 procent, mot tidigare års marginaler på runt 7 procent.
Consilium-aktien har inte alls hängt med i sommarens allmänna kursuppgång utan aktien är fortfarande ned med knappt 30 procent sedan årsskiftet. Det är anmärkningsvärt för jämfört med börsens stora verkstadsbolag står sig Consilium hyfsat starkt. Orderstocken på 700 miljoner kronor motsvarar ungefär 75 procent av årsomsättningen. Bolaget har dessutom snabbt anpassat sig till en sämre efterfrågan och att marginalerna faller förklaras främst av ökande avskrivningar av utvecklingskostnader. Enligt bolagets vd har bolaget inte drabbats av fallande marginaler i något av sina kärnområden.
Bolaget har en stor exponering mot Asien och särskilt Kina. Här märker redan bolaget av hur Kinas gigantiska stimulanspaket redan börjat gynna bolaget i form av nya order för olika infrastruktursprojekt.
Det finns en oro på börsen för att den kraftiga minskningen av nybeställningar på fartyg som skett kommer att drabba Consilium sent i konjunkturen. Det finns en poäng med den oron men mot det ska vägas bolagets möjligheter att ta sig in i nya kundsegment. Consiliums produkter, särskilt brandlarmen, passar bra i många industrier, bland annat för tåg, tunnelbanor och stora byggnader. Här har Consilium lyckats slå sig in med framgång. Boplaget har redan en global organisation för att serva sina varvs- och rederikunder vilket är en stor fördel.
Dessutom berättade Ove Hansson om hur bolaget driver flera nya utvecklingsprojekt för att skapa merförsäljning hos nya kunder. Här har bolaget en bra historik – vilket bidragit till den starka tillväxten – och när konjunkturen blir mer normalt finns det inget som talar mot att bolaget når upp till tillväxttal på uppemot 15-20 procent.
Med ett börsvärde på 300 miljoner kronor värderas Consilium till ungefär 8 gånger årets vinst, enligt vår bedömning. Det är lågt och bolaget är klart underskattat och underanalyserat."

Källa: http://www.va.se/vabors/2009/09/04/consilium-stack-ut-pa-bors/
 
« Tillbaka