Consilium: Mkt köpvärd enligt VA!
2008-05-30

"Consilium fastnade i minnet

Igår var jag moderator på en småbolagsdag, anordnad av Stockholm Corporate Finance och Financial Hearings. Hela 17 bolag fick presentera sig på vardera 25 minuter för att sedan svara på frågor under fem minuter. Många bolag kände jag till, andra var nya bekantskaper och intrycken var många och har inte hunnit sorteras än. Men första intrycken är alltid viktiga och bland de presentationer som gjorde ett intryck finns helt klart Consilium.

Bolagets vd Ove Hansson, som alltid gör ett mycket bra intryck, gjorde något oväntat och alltid lika känsligt, nämligen kommenterade bolagets aktiekurs. Han tyckte att bolagets starka tillväxt ”inte alls avspeglades i värderingen”. När en vd säger något sådant ska man alltid vara skeptisk. En vd ska inte prata om aktiekursen, men i det här fallet har Ove Hansson helt klart rätt. Bolaget, som säljer produkter till shippingsektorn, har växt med 20 till 25 procent i flera år och orderingången har växt med lika mycket. Bolagets kunder, de stora rederierna, är fullbokade två år framåt och inget tyder på att tillväxten ska avta.
Samtidigt har Consilium ökat marginalerna kontinuerligt till 8 procent tack vare ökade stordriftsfördelar, minskade tillverkningskostnader och bättre effektivitet i administrationen. Ändå handlas aktien bara till runt 11 gånger årets prognostiserade vinst, och då har jag inte tagit i i min prognos. Det är marginellt högre än verkstadsbolag med klart sämre framtidsutsikter. Consilium är en billig aktie, det kommer fler än bolagets vd att upptäcka."

Publicerat av Pontus Herin

 
« Tillbaka