IQObject: Stort intresse för nytt svenskutvecklat larmsystem
2006-07-20

IQObject: Stort intresse för nytt svenskutvecklat larmsystem

”Försäkringskassan använder det som överfallslarm för sina sjukpenningkontrollanter. Bilföretaget som säljer exklusiva bilar installerar det i alla bilar man säljer - nya och begagnade - för att få larm om bilarna blir stulna och sedan spåra bilarna via Internet. Kommunala förvaltningar använder larmet i entreprenadmaskiner och privatpersoner skyddar sin egendom och sig själva. Nu lanseras en helt ny svensk uppfinning – Microlarm. Ett larm som fungerar överallt, som kan flyttas mellan hemmet, bilen, båten, sommarstugan och som dessutom fungerar som ett personligt överfallslarm.

- Vi vet att det finns ett behov av att skydda sina hem och stöldbegärlig egendom och att det finns yrkesgrupper och enskilda personer, inte minst kvinnor, som känner ett behov av ett enkelt och lättanvänt larm. Vi vet också att många drar sig för att skaffa sig larm eftersom installationskostnaderna är relativt höga. Microlarm behöver inte installeras och får därmed många fler tänkbara användningsområden, säger Ulf Orhaug, VD för IQObject som utvecklat Microlarm.

Microlarm är egentligen en mobiltelefon som försetts med en mängd unika egenskaper. Den är liten till formatet och ryms lätt i t.ex. byxfickan. I och med att den är ansluten till Telias GSM-nät fungerar den i hela Sverige. När larmet går skickas ett meddelande till en förvald mobiltelefon eller till en larmcentral. Microlarm kan enkelt ställas in så att den reagerar och larmar vid ett antal tänkbara händelser.

Rörelsedetektor
Om du lägger ditt Microlarm någonstans i ett rum reagerar den omedelbart om någon rör sig i rummet.

Ljud
Så fort ett ljud hörs i närheten av ett Microlarm skickas en larmsignal.

Vibration
Apparaten reagerar på vibration och larmar.

Temperaturvakt
Om man lägger Microlarm i sommarstugan slår apparaten larm om temperaturen går under t.ex. 4 grader vilket ger tid att vidta åtgärder innan rör fryser sönder.

Förflyttningslarm
Om bilen, eller båten blir stulen och rör sig från den plats där den ska vara går larmet.

Personskydd
På apparaten finns en larmknapp och så fort man trycker på den larmar den till en mobiltelefon eller till larmcentral. Genom att Microlarm också har en mikrofon kan man ringa upp apparaten och höra vad som pågår.

Spårning
Dessutom kan man spåra stulna bilar eller båtar och få uppgifter om personers position genom att Microlarm möjliggör spårning via Internet. Inom några tiotal sekunder kan man få en kartbild och få en hyggligt noggrann positionering.

- Microlarm har just börjat säljas och vi röner ett mycket stort intresse. Vi har många slags kunder, från kommunala förvaltningar som vill skydda sina entreprenadmaskiner till försäljare av exklusiva bilar som installerar Microlarm i alla bilar man säljer. Tekniken är enkel, apparaten kan ställas in efter önskemål och man kan mycket lätt styra den från sin egen mobiltelefon eller en PC. I och med att den inte behöver installation har vi kunnat få ner priset till en nivå som gör att ”vanligt” folk har råd att köpa den och prenumerera på de tjänster som vi erbjuder. Apparaten kostar i handeln under 3.000 kr och för mindre än två kronor om dagen kan man få ett stöldlarm eller ett överfallslarm och det är synnerligen konkurrenskraftigt, säger Ulf Orhaug.

Så här används Microlarm idag

Överfallslarm
Försäkringskassan i Västerbotten har skaffat Microlarm till de ca 10 personer som genomför kontroller för att minimera fusk med sjukskrivningar.

- För oss är det viktigt att kunna erbjuda så mycket trygghet som möjligt för våra anställda. Vi vet att hotfulla situationer kan uppstå när kontrollanter ertappar folk som fuskar med våra socialförsäkringar, säger Jonas Lundberg vid Västerbottens läns Försäkringskassa i Umeå.

Barnvakt
Jonas E, tvåbarnsfar i Höllviken har skaffat Microlarm för att ha bättre koll på sina döttrar Ida och Isabella.
- Om jag vill sitta ute i trädgården en kväll så lägger jag bara mitt Microlarm i barnkammaren och ställer in den så att apparaten reagerar på ljud. Om barnen börjar gråta eller blir oroliga så får jag ett SMS till min Mobiltelefon och då kan jag omedelbart göra vad som behövs, säger Jonas E.

Stöldlarm och hundkoll
- Jag använder mitt Microlarm på många olika sätt. Dels lägger jag den i bilen så att jag får larm om den skulle bli stulen. Vid några tillfällen har jag varit på konferensanläggningar och när vi lämnat konferensrummet har jag lagt mitt Microlarm i ett hörn så att larmet går om nån kommer in i rummet. Dessutom har jag vid några tillfällen lagt den i mitt hem för att kolla om min hund står och skäller och om den gör det hela tiden eller bara vid enstaka tillfällen. Jag är mycket nöjd med Microlarm säger Ole Sörgard.

För mer information kontakta Ulf Orhaug 0708-493887 Fax: 08-458 65 65 ulf.orhaug@iqobject.com
Se även på www.iqobject.se”

Källa: IQobject AB
 
« Tillbaka