IQ Object i Computer Sweden!
2006-04-10

Artikel om IQ Object i Computer Sweden idag

”I dagarna finns det i telebutikerna. Åtminstone två kedjor har tagit in det lilla mobillarmet Easygard från IQ Object. På avstånd ser det ut som en mobiltelefon men tittar man närmare så hittar man varken tangenter eller bildskärm. Ja, man får syna dosan noga för att upptäcka den lilla larmknappen på det mattsvarta metallhöljets gavel, bredvid den knubbiga antennen.

Självfallet ligger det intressanta under skalet – och till stor del också i det bakomliggande systemet. Sålunda larmar den om den utsätts för skakningar och förändringar av ljus och temperatur. Den upptäcker rörelser med en ir-sensor och den har en manuell larmknapp.

Larmar via gsm
När den går igång ringer den till din mobil och/eller en larmcentral. IQ Object samarbetar med larmföretaget Falck – som inte bara får ett larm utan också en position. Larmet använder den relativt enkla och oprecisa positioneringen via gsm-celler, men det är tillräckligt för att man ska se om lyxbilen är på väg till Polenfärjan eller entreprenadmaskinen i färd med att lämna bygget. Mobillarmet kan också avlyssnas via den inbyggda mikrofonen.

Trendbrottet ligger i att Göteborgsföretaget IQ Object gör ett mobillarm till konsumentpryl.

– Vi har tre förpackningar eller abonnemangsformer av vår Easygard. Kedjorna Dialect och Phonehouse säljer konsumentversionen för 2 995 kronor. Sedan tillkommer 59 kronor i månaden för abonnemang och tjänster. För åkerier och andra företag har vi naturligtvis volymerbjudanden, säger Ulf Orhaug, vd på IQ Object.

Färdigt att använda.
Oavsett förpackning så levereras Easygard som en sluten enhet, färdig att använda. Sim-kortet är monterat mer eller mindre oåtkomligt och tjänsterna knyts till kunden redan i butiken.

Sedan är det bara att placera larmet där man vill ha det och ringa upp det via en egen wapsida för att sätta igång det. Efter ett halvår är det dags att ladda batteriet.

– Vår slogan är ”larmar där du lägger den”, och jag kan tänka mig att det finns familjer som köper flera stycken – och lägger en i utombordsmotorn, en i fritidshuset, en under sadeln på moppen. Kanske ytterligare en som ett trygghetslarm hos en mor- eller farförälder.

Som fordonslarm är användningen ganska given, men Ulf Orhaug räknar upp ett antal tillfälliga användningsområden: i en container, i en kartong på lagret, i lastbilssläpet med storleveransen av mobiltelefoner...

– Det är bara larmföretaget som får den detaljerade informationen och kan spåra Easygard via kartor på webben.
Vi vill inte utsätta privatpersoner för de risker det kan medföra att själv försöka ingripa och ta tillbaka stulen egendom, säger Ulf Orhaug som också motiverar valet av gsm-potitionering framför gps med att gsm ger täckning till och med i källare och parkeringeshus där satellitnavigeringen är omöjlig.

Infrastrukturen bakom Easygard svarar Stockholmsföretaget Inap m2m för. I flera år har Inap, eller Intelligent Applications som förkortningen står för, byggt administrativa system för telekomföretag.

Byggt för volym
Ofta har kunderna varit små nykomlingar som här fått ett komplett tjänstepaket. Inap är också en operatör sedan ett par år. Bland kunderna finns Vattenfalls och Östkrafts telefonbolag och flera verksamheter kring voip, voice over ip.
– Det här projektet är annorlunda, för det kan omfatta administration av ett stort antal sim-kort hos en stor kund med många larm. Men telematik är ofta annolunda från fall till fall; några enheter sänder data mer eller mindre kontinuerligt, andra kan ligga tysta nästan jämnt. Ja, några ska helst inte höra av sig alls, säger Inaps vd Mats Lindström.

Han ser nu ett genombrott för telematik på nya marknader:
– I Sverige har vi lite fler mobilabonnemang än invånare, cirka 9,3 miljoner. Telematik svarar för ungefär 450 000 av dem, alltså fem procent. Det finns plats för rejäl ökning!”

Källa: http://computersweden.idg.se/2.139/1.44405


Rasmus Palmqvist
Placeringsansvarig
Sound Invest
 
« Tillbaka