iZafe: Bokslutskommuniké
2024-02-09

"iZafe Group AB (publ.) presenterar idag, 9 februari, sin rapport för det fjärde kvartalet.

Finansiell utveckling i sammandrag

- Nettoomsättningen för kvartalet uppgick till 679 (194) TSEK, en tillväxt med 250 % jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Ökningen i omsättningen kan dels hänföras till organisk tillväxt, dels till tillväxt genom förvärv, då Pilloxa förvärvades 2022. Kvartalets omsättning utgörs av intäkter hänförliga till försäljning av den digitala läkemedelsroboten Dosell samt av försäljning av det medicintekniska hjälpmedlet Pilloxa. Pilloxa AB förvärvades den 28 november 2022 och ingick därför bara delvis i kvartalets omsättning för föregående år.
- Rörelseresultat (EBIT) för kvartalet uppgick till -20 475 (-5 556) TSEK. En engångsnedskrivning uppgående till 15 234 TSEK avseende övervärden och goodwill som uppkom vid förvärvet av Pilloxa belastar resultatet. Nedskrivningen är inte kassaflödespåverkande. Nedskrivningen genomfördes eftersom bolaget beslutat att under en begränsad period prioritera sina resurser för att skala upp distributionen av produkten Dosell på fler marknader.
- Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) för kvartalet uppgick till -3 386 (-4 318) TSEK.
- Resultat efter finansiella poster för kvartalet uppgick till -20 389 (-5 570) TSEK.
- Periodens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -1 946 (-5 972) TSEK.
- Resultat per aktie för kvartalet före / efter utspädning uppgick till -0,07 (-0,02) SEK.
- Eget kapital per aktie uppgick vid periodens slut till 0,1 (0,3) SEK.
- Soliditeten vid periodens slut uppgick till 73,2 (76,8) procent.

Väsentliga händelser under kvartalet

- iZafe ingick avtal med Atea Sverige AB efter vinst i upphandling med Västra Götalandsregionen för tillhandahållande av Dosell. Upphandlingen omfattar mellan 1 800 och 2 250 enheter med ett uppskattat värde på 42–52 MSEK. Avtalsperioden är två år med möjlighet till ytterligare två års förlängning.
- iZafe mottog en officiell beställning på 1 000 enheter av Dosell från IVE Ventures (”IVE”) i enlighet med det avtal som offentliggjordes den 27:e februari 2023. Dessa enheter produceras så snart som möjligt och förväntas levereras till IVE i februari 2024.

Kommentar från VD
Det är med stor glädje och stolthet jag summerar ännu ett framgångsrikt kvartal och det händelserika året 2023 för iZafe Group. Vår resa från start-up till scale-up fas har varit inspirerande och resultatet av vårt dedikerade arbete samt strategiska inriktning.

Under året har vi framgångsrikt förhandlat affärer som tillsammans uppgår till en imponerande summa på 106-124,7 MSEK över de kommande 4-6 åren från och med 2024. Den prognoserade återkommande intäkten på 37 MSEK årligen från det fjärde året, med en imponerande 90% marginal, understryker styrkan i vår affärsmodell och ger en tydlig indikation på den stabilitet och lönsamhet vi nu uppnår. Att vi på helåret 2023 ökar vår nettoomsättning med 150 % jämfört med året innan är en tydlig signal att affärerna har börjat att ta fart.

En av årets höjdpunkter var vår framgångsrika vunna upphandling med Västra Götalandsregionen tillsammans med ATEA. Vinsten gör att Dosell för första gången kommer att bli ett förskrivet hjälpmedel och möjliggöra för 46 kommuner att inkorporera Dosell i sina verksamheter. Denna framgång kommer att möjliggöra att vardagen, tryggheten och livskvaliteten förhöjs för så många som 1 800–2 200 brukare, då upphandlingen omfattar samma antal Dosell-enheter. Därtill läggs alla anhöriga som känner en trygghet i säkerställandet av rätt medicin i rätt tid, samt vårdpersonals värdefulla tid, som tack vare Dosell, kan läggas på annat än medicinsortering. Upphandlingen förväntas generera ett värde på 42–52 MSEK och ytterligare stärka vår ställning och förtroende på den svenska marknaden.

På den internationella scenen har vi etablerat viktiga partnerskap, inklusive det exklusiva samarbetsavtalet med IVE Ventures i Nederländerna. Precis innan årsskiftet lades den första beställningen på 1 000 enheter, med ett åtagande om minst 1 000 Dosell årligen i tre år och ett totalt värde på ca 16 MSEK. Vi ser fram emot att leverera dessa 1 000 enheter under första kvartalet i år. Beställningen till IVE är ett klart tecken på vårt ökande inflytande och framgång på den europeiska marknaden.

Vi fortsätter att driva vår partnerstrategi för smidig skalbarhet och hållbara intäkter. Våra partners är nyckeln till vår expansion, och vår affärsmodell med hårdvaruförsäljning, återkommande licensavgifter och kostnadseffektivitet möjliggör en stabil och kontinuerlig intäktsström.

Det växande intresset från våra partners har gett oss möjlighet att sätta högre krav och pressa våra befintliga partners för att uppnå önskade volymer. Under det kommande året kommer den linjen att intensifieras och vårt fokus kommer att ligga på partners med betydande åtaganden. Vi utvärderar samtidigt vilka samarbeten som bör avslutas med hänsyn till att vi jobbar i olika storlekssegment och att de därför inte kan leverera enligt våra krav.

Vår framgångsrika satsning på Dosell har öppnat nya möjligheter, och vi planerar att öka trycket på marknaden med högre volymer. Detta innebär temporärt minskat fokus på Pilloxa, vilket resulterat i nedskrivningsbehov avseende övervärden och goodwill som uppkom vid förvärvet. Denna justering är nödvändig för att säkerställa en stabil ekonomisk grund och goda resultat framöver. Jag ser fram emot att vidareutveckla Pilloxa igen till dess fulla potential när vi tagit Dosell till nivåer som ger koncernen de finansiella förutsättningarna som behövs.

Jag vill rikta ett varmt tack till våra medarbetare, styrelse och aktieägare för ert fortsatta stöd och förtroende. Tillsammans ser vi fram emot en fortsatt spännande resa präglad av tillväxt och innovation.

Tack för att ni är en aktiv del av vår resa.

Anders Segerström
Verkställande direktör, iZafe Group"
 
« Tillbaka